Najznačajnijih 5 faktora za rangiranje turističkih sajtova na Guglu u 2017

Novo istraživanje koje je sproveo „Searchmetrics“ ukazalo je na faktore koji naročito utiču na rangiranje sajtova turoperatera, hotela i ostalih turistički sajtova u rezultatima Google pretrage i to u 2017. godini.

Google definitivno postaje sve bolji i bolji u prepoznavanju potreba ljudi koje stoje iza termina pretrage i sve bolje razume potrebe turista kada traže određeni tip sadržaja.

Svi žele da se rangiraju što bolje na Google-u. Ako ste bar malo istraživali o tome kako da poboljšate rangiranje svog sajta verovatno ste se upoznali sa terminom SEO – Search Engine Optimisation. Međutim, obzirom da Google sve bolje razume potrebe turista bolje je da sajt najpre optimizujete za korisnike, pa tek onda da se bavite SEO stvarima. Zapravo, kada sajt optimizujete za turiste, u priličnoj meri ćete odraditi i kvalitetan SEO.

google-turisticki-sajtovi

Na rangiranje web stranice za određenu ključnu reč utiče više od 300 faktora, ali ovo novo istraživanje je ukazalo na neke koji su dosta značajniji za turističke sajtove. Rezultate istraživanja i kompletan izveštaj možete pronaći na ovom linku, ali za one koji nemaju vremena izdvojio sam i sažeo u nastavku 5 najbitnijih stvari koje je potrebno da znate iz ovog istraživanja.

 

1. Više internih linkova

 

Turistički sajtovi moraju imati više internih linkova (koji vode do drugih stranica u okviru istog sajta). Turisti žele da imaju više opcija i vole da upoređuju sobe, vile, hotele, destinacije,… i zato je potrebno da im to omogućite samo jednim klikom, odnosno internim linkovima.

Ovo istraživanje je otkrilo da turističke web stranice koje se nalaze na prvoj stranici Google-a, za veoma konkurentne termine pretrage, imaju u proseku oko 23% više internih linkova u odnosu na ostale stranice.

Naravno, nije bitno samo natrapati interne linkove već napraviti adekvatnu strukturu tih linkova. Bitno je da postoji što manje stranica na sajtu koje „vise“ tj. ne nalaze se u strukturi linkova. Bitno je da se do većine različitih stranica na sajtu može lako doći kroz glavni meni sajta. Struktura internih linkova je svakako priča za sebe i prevazilazi okvire ovog teksta.

 

2. Slobodno koristite velike fotografije (ali ne previše velike)

 

Istraživanje je pokazalo da turistički sajtovi koji se rangiraju na prvoj strani Google pretrage sadrže fotografije koje su šire od 200 piksela. Dakle, nemojte postavljati sićušne male fotografije, jer turisti vole da ih vide u bar nešto većoj rezoluciji.

Naravno, veće fotografije će dodatno opteretiti vašu stranicu koja će se sporije učitavati, a upravo je brzina učitavanja stranice veoma bitan faktor za rangiranje na Google-u.

Međutim, izgleda da je Google video da korisnicima ne smeta da sačekaju i do 3 sekunde više na učitavanje turističkih stranica, pa će vam “progledati kroz prste” ali je bitno da kada se stranica učita tu stvarno budu vredne informacije i lepe fotografije koje će zadržati korisnika.

Nemojte nikako ni preterivati sa veličiama fotorafija i izbegavajte velike slajdere koji se prikazuju preko čitavog ekrana jer će to ipak previše opteretiti stranicu i biće mnogo sporija nego što bi Google istolerisao. Vodite računa o dimenzijama fotografija pre nego što ih učitate. Nemojte je učitati na sajt u izvornoj veličini koja je možda 5000×4000 piksela, ako se ona na sajtu prikazuje u formatu 600×400.

Vodite računa da vam fotografije ne budu premale ali ni veće od onoga koliko vam je potrebno.

 

3. Koristite više teksta u opisima

 

Turističke web stranice koje se bolje rangiraju na Google-u obično sadrže mnogo više teksta. Zapravo na prvoj strani za konkurentne turističke termine nalaze se stranice koje imaju preko 2.500 reči!

Dakle, ne možete očekivati da ćete se rangirati dobro za termin “letovanje na Lefkadi” ako imate opis Lefkade od 200 reči.

Takođe, još bitnije, tekst koji pišete mora biti originalan. Ne možete raditi samo copy-paste jer Google tačno zna kada je koji tekst prvo objavljen na internetu i za njega je to original koji će nagraditi a svi ostali su plagijatori. Ukoliko su vaši opisi na sajtu zapravo samo kopije koje ste preuzeli, loše vam se piše.

Uložite vreme u kreiranje ovih tekstova. To je zahtevan i možda i dosadan posao ali morate ga uraditi. Vratiće vam se višestruko!

I za kraj najvažnije – džaba vam i dug i originalan tekst ako nije ni koristan niti zanimljiv posetiocima. Neće ga čitati ako vide da to nije ono što ih zanima. Stavite se na njihovo mesto i pišite o stvarima za koje znate da će ih zanimati. Setite se pitanja koja vam najčešće postavljaju kada se raspituju o nekoj destinaciji ili hotelu i onda pišite baš o tome.

Daću vam i dokaz ovim tvrdnjama. Pre 3 godine sam napisao tekst za moj sajt turizamiputovanja.com o letovanju na Krfu, u vidu putopisa. Tekst je potpuno originalan, prepun korisnih informacija za turiste, sa dobrim fotografijama i sa više od 2500 reči. Tekst praktično školski ispunjava sve iznad navedeno i danas se rangira kao prvi na Google-u za termin “letovanje na krfu” i donosi nekoliko hiljada poseta svakog meseca. (p.s. zanimljivo je da se nijedna turistička agencija do sada nije setila da postavi svoju reklamu u ovaj tekst)

rangiranje-google-turizam

4. Korisitite nabrajanja

 

Turistički sajtovi koji više koriste nabrajanja (bullet point lists) se rangiraju na Google  pretrazi mnogo bolje, pokazalo je istraživanje.

Ove liste su pogodne turistima koji su navikli na njih kada su u pitanju turistički sajtovi.

Kada turista dođe na stranicu neće krenuti sa čitanjem od prve rečenice već će najpre “skenirati” stranicu. Pažnju će mu prvo privući fotografije, naslov, možda podnaslov i svakako liste nabrajanja. Ove liste su lake za brzo skeniranje i turisti daju mogućnost da brzo vide da li je taj aranžman, hotel ili soba za njih.

Na primer ako tursta traži sobu koja ima fen za kosu skeniraće pogledom stranicu te sobe i kod nabrajanja pogdnosti sobe može videti da li soba sadrži fen ili ne i za svega nekoliko sekundi može doneti odluku da li će se još zadržati na toj stranici ili će se vratiti na rezultate pretrage.

Zato je bitno da pre svega koristite liste nabrajanja a onda i da ne zaboravite da u njima navedete sve ono što nudite.

 

5. Nemojte koristiti keyword matching!

 

Oni koji su upoznati sa osnovama SEO-a znaju šta znači termin keyword matching. U pitanju je zastarela SEO tehnika koja je nekada donosila rezultate ali će vam danas doneti samo štetu.

Da objasnimo najpre šta ovaj pojam znači…

Nekada ranije, u ranim danima Google-a, ako ste želeli da se rangirate što bolje za termin pretrage “smeštaj zlatibor” bilo je poželjno da se upravo ta ključna reč (keyword) nađe u vašem naslovu, podnaslovu, i mnogo puta u samom tekstu. Takođe, ako biste imali priliku da dobijete link sa nekog drugog sajta onda je bilo poželjno da dobijete link tačno na reč “smeštaj zlatibor”. Tako ste Google-u olakšavali process razumevanja sadražaja vaše web stranice i on bi vas bolje rangirao za željenu ključnu reč, i to je keyword matching.

Međutim, ti dani su odavno iza nas. Vlasnici sajtova su počeli široko da primenjuju ovu tehniku i da je zloupotrebljavaju. Google je sada neuporedivo napredniji i sofisticiraniji i takvu tehniku će posmatrati kao pokušaj prevare njegovog algoritma na taj način rizikujete penal – potpuno izbacivanje sajta iz rezultata pretrage.

Postavljanje ključne reči u bitnim delovima teksta je i dalje važno ali ne smete preterivati sa tim i koristiti svuda exact match – npr. ako je ključna reč za koju želite da se rangirate “smeštaj Zlatibor”, možete koristiti i varijante “smeštaj na Zlatiboru”, “smeštaj na planini Zlatibor” i sl.
Imajte na umu da Google sve bolje razume sadržaj sajtova ali namere korisnika koji vrše pretragu. Kao što vidimo, Google jasno odvaja turističke sajtove od ostalih i zna šta je korisnicima potrebno na njima, te na osnovu toga nešto drugačije primenjuje svoje faktore rangiranja kako bi turistima pružio najbolje rezultate.

Zato, trudite se da svoj sajt optimizujete za turiste, da mogu tu pronaći sve informacije koje su im potrebne, da je sve jednostavno raspoređeno i lako i intuitivno za navigaciju. Imajte svakako na umu ovih 5 tačaka iznad, ali i ostale elemente SEO-a o kojima ću još dodatno pisati.

Leave a Comment