NEMI FILM SE VRAĆA! Kako da iskoristite novu Facebook video autoplay opciju (u turizmu)?

Ovih dana ste svi primetili novitet da se svaki video postavljen direktno na Fejsbuk automatski reprodukuje čim skrolom dođete do njega.

I dok vam svi dele savete kako da stopirate ove automatsko reprodukovanje u podešavanjima profila, zašto ne biste novu opciju iskoristili u svoju korist?

Uspešni su oni koji u promenama ne vide problem već šansu.

Fejsbuk je ove promene uveo jer želi da preuzme primat u video sadržaju od YouTube-a. Ovo je samo još jedno oružje koje će se koristiti u njihovom ratu. Ali, nas to ne treba previše da zanima, jer na to ne možemo da utičemo, već moramo razmišljati kako da ove promene iskoristimo.

I sami vidite da Fejsbuk forsira video sadržaje, sve ih je više u vašem news feed-u. Treba to iskoristiti. Međutim, sa novom autoplay opcijom stvari se menjaju.

Zbog toga što se video klipovi automatski reprodukuju mutirani, bez zvuka (koji se aktivira klikom na ikonicu za zvuk) vizuelni sadržaj videa mora biti mnogo upečatljiviji, da ne kažem vrišteći. Tu naročito mislim da prve kadrove video klipa koji moraju biti zanimljivi i intrigantni kako bi korisniku privukli pažnju, pre nego što pređe prstom preko skrola na svom mišu.

Pregledajte svoje postojeće video materijale sa isključenim zvukom. Zapitajte se da li bi ti klipovi privukli vašu pažnju i da li tako mutirani prenose željenu poruku do turista? Nemojte očekivati da će korisnici pustiti zvuk, jer većina onih koji video pregledaju do kraja će to učiniti bez zvuka. Ako niste zadovoljni preradite malo svoje video snimke pre nego što ih postavite na Fejsbuk.

Dobra fora je da u video ubacite tekst kojim želite dodatno da prenesete ili istaknete poruku. Želite da privučete pažnju korisnika pre nego što odskrola dalje, zato su prvi kadrovi najbitniji. Pored snažnih vizuala (npr. najpopularnije atrakcije u destinaciji, najbolji deo vašeg hotela, najlepše fotografije koje imate) ubacite u tim prvim kadrovima i jak baner koji privlači pažnju na kojem će pisati POPUST 20%. Time ćete imati mnogo veću šansu da privučete pažnju korisnicima. Još ako u daljem tekstu naglasite da je to ponuda samo za fanove sa Fejsbuka imate više njih će pustiti i ton na vašem klipu kako bi više čuli o toj ponudi.

Jedan od najpoznatijih turističkih sajtova na svetu Hotels.com odmah je prepoznao šansu u novim mutiranim automatski reprodukovanim video snimcima i napravio dva video klipa specijalno prilagođena ovim promenama. Kreativnost na svom vrhuncu (utišajte ton):

Razmislite kako biste vi mogli da iskoristite ove promene u predstavljanju svoje ponude. Budite zanimljivi i kreativni.

1 thought on “NEMI FILM SE VRAĆA! Kako da iskoristite novu Facebook video autoplay opciju (u turizmu)?”

Leave a Comment