Zašto treba imati chat podršku na sajtu hotela/agencije

Biranje turističkih destinacija na internetu uz interkativne mape, fotografije i video klipove mnogo je lakše i efikasnije nego listanje brošura.

Ipak, jedna stvar nedostaje: lična interakcija potencijalnog turiste sa radnikom agencije koji može odgovoriti na sva dodatna pitanja, otkloniti nedoumice i pomoći u donošenju odluke.

chat na turističkim sajtovima

Turisti sve više koriste sajtove turističkih agencija kako bi se informisali o putovanjima koja se nude štedeći tako sebi vreme i odlazeći u agenciju samo onda kada već donesu odluku ili izbor suze na 2 ili 3 destinacije.

Često se ističe da ništa ne može zameniti komunikaciju turističkog agenta sa potencijalnim turistom kada treba završiti prodaju i ubediti turistu da kupi određeni aranžman.

Sve je više i onlajn rezervacija ali mnogi turisti i dalje žele da od radnika agencije/hotela dobiju savet, te stoga odluku o kupovini aranžmana odlažu do odlaska u agenciju. Uskoro će se i to promeniti. U stvari, već se menja.

 

Problem

 

Internet je veoma moćno sredstvo u promociji destinacija, smeštaja i svih aktivnosti, međutim nedostaje lična interakcija sa radnicima agencije ili recepcije hotela. Upravo ti lični saveti imaju najveću ulogu u procesu donošenja odluke kod turista i mogu napraviti značajnu razliku između zainteresovanog potencijalnog turiste i turiste koji je kupio aranžman.

Dešava se da turisti dobiju informacije o nekoj destinaciji i smeštajnim objektima u njoj na sajtu jedne agencije a zatim fizički odlaze u neku drugu agenciju koja im je bliža i dostupnija (ili u koju su navikli da idu) kako bi dobili lične informacije od agenta i rezervisali destinaciju o kojoj su sve saznali na sajtu potpuno druge agencije.

Kako ovo sprečiti? Kako posetiocima sajta agencije pružiti mogućnost direktne interakcije sa agentima prodaje?

 

Odgovor: chat aplikacija na sajtu!

 

Ovaj dodatak je moguće implementirati na skoro svaki sajt. Ukoliko je vaš sajt na WordPress platformi imate razne pluginove koji vam pružaju ovu mogućnost.

To znači da ćete moći da četujete sa svakim posetiocem vašeg sajta koji to bude poželeo! Zamislite tu mogućnost! To je potpuno isto kao kada vam neko uđe direktno u agenciju, možda čak i bolje.

Turisti dobijaju mogućnost da vas pitaju sve što požele. Umesto što će popunjavati dosadnu kontakt formu, na chat-u vam mogu pisati potpuno opušteno, kao „E, koje je mesto po vama najbolje na Krfu?“ Razgovor kreće prirodno i opušteno i odvija se kao da je ta osoba zaista tu kod vas u agenciji.

Ukoliko ovde ne vidite šansu i niste do sada sebi rekli „uh, ovo moram da probam!“ verovatno niste baš dobar prodavac.

Opcija chat-a na sajtu je izuzetna mogućnost koja će vam dati priliku da ostvarite mnogo više rezervacija i prodatih putovanja i steknete značajnu prednost u odnosu na konkurenciju.

 

Problemi u implementaciji i dodatni saveti

 

Svakako ćete morati odrediti radno vreme ove usluge i staviti to javno i vidljivo. Ukoliko ste hotel u kojem recepcija radi 24h obavezno ovaj zadatak poverite recepcionerima. Vođenje razgovora na chat-u sajta hotela je isto kao i sa potencijalnim gostom koji je ušao u hotel ili nazvao telefonom.

Najbolje mesto za chat prozor je u donjem desnom uglu ekrana. Chat prozor mora biti minimiziran kako ne bi smetao posetiocima ali i dovoljno vidljiv kao opcija.

chat prozor hotel
Pozicija minimiziranog chat prozora hotela Mona na Zlatiboru.

Možete podesiti automatsko otvaranje chat prozora sa vašom porukom dobrodošlice u stilu: “Zdravo! Jeste li već izabrali željenu destinaciju? Možemo li Vam pomoći? :)”

Ovakvom pozdravnom porukom dajte do znanja posetiocu da imate opciju chat-a i signalizirate mu da vas može pitati sve što ga zanima. Međutim, nemojte ovu poruku prikazivati odmah, već je podesite tako da se pojavi nakon 30 ili 45 ili 60 sekundi. Tako ćete se javiti samo onima koji su pokazali određni nivo interesovanja i nisu odmah “pobegli” sa sajta.

Ova mogućnost je predivna ali nosi veliku odgovornost. Ukoliko ne možete odgovarati na poruke redovno, ako turista sa druge strane čeka više od 2 minuta na vaš odgovor, bolje nemojte uvoditi ovu opciju, napravićete više štete nego koristi.

 

Prednosti

 

–  mogućnost direktnog kontakta sa potencijalnim turistima

–  pružanje dodatnih informacija i saveta posetiocima sajta

–  smanjenje telefonskih troškova

–  duže trajanje poseta na sajtu

–  povećenje prodaje za najmanje 15% (donja prosečna granica u dosadašnjoj praksi)

–  prikuplanje mail adresa zainteresovanih turista (možete im to tražiti kako bi pokrenuli chat)

 

Da li će to korisnici zaista koristiti?

Četovanje je već sasvim prirodna i ustaljena svakodnevna aktivnost većine ljudi, čak i penzionera. Svima je ova opcija mnogo jednostavnija i neposrednija od popunjavanja kontakt forme i slanja formalizovanih poruka.

Naravno da će posetioci koristiti ovu opciju, međutim, dobro se zapitajte da li vi možete kvalitetno da pružite ovu uslugu?

Naravno, koristite i druge chat mogućnosti – Viber i WhatsUp i redovno odgovarajte na poruke pristigle na Facebook stranici.

2 thoughts on “Zašto treba imati chat podršku na sajtu hotela/agencije”

Leave a Comment