Da li su turistički vizitorski centri potrebni pored pametnih telefona?

Često se može čuti da se turističke organizacije bore za sredstva kako bi se sagradili vizitorski centri, koji se ističu kao neophodni da bi se turizam razvio u toj destinaciji. Međutim, da li je zaista tako?

Vizitorski centri su zamišljeni kao mesta na kojima turisti mogu dobiti sve potrebne informacije, pogledati kataloge, kupiti karte, razglednice i suvenire, ili otići u toalet. Vizitorski centri u svetu su često pravo arhitektonsko remek delo, čije su investicije vredele i po nekoliko miliona dolara.

turistički vizitorski centri
Vizitorski centri širom sveta

Do pre 10-ak godina turisti su zaista vrlo rado koristili vizitorske centre kako bi došli do konkretnih zvaničnih informacija o destinaciji u kojoj se nalaze.

 

Ali kome su danas ovi centri potrebni?

 

Razvoj tehnologije je već sada omogućio da gotovo svuda imamo internet sa sobom, a u džepu mali kompjuter. Razvoj Wi-Fi interneta sve više napreduje i pitanje je samo vremena kada će svaka iole turistički atraktivna lokacija na zemlji imati internet signal, bilo da je to gradski trg, divlja plaža ili surova planina.

Pametni telefoni pružaju turistima sve informacije koje su im potrebne:  digitalne brošure, tekstovi, magazini, wikipedia, travel blogovi, društvene mreže, online recenzije, aplikacije… Kao da to nije dovoljno, tu su i destinacijski portali, sajtovi hotela, apartmana, agencija…

Zašto bi turista tragao za vizitorskim centrom pored svih ovih informacija koje su mu bukvalno u džepu?

Naravno, turisti i dalje posećuju vizitorske centre ali je taj trend u opadanju. Mnogi to čine iz navike, naročito stariji turisti, koji više veruju zvaničnim informacijama službenika nego onome što piše na internetu. Međutim, i sami znate da su davno prošla vremena kada su samo tinejdžeri koristili internet.

Turisti i dalje posećuju vizitorske centre i turističke kancelarije samo zato što se često nalaze na tzv. „čvorištima turističkih kretanja“ i na najatrkativnijim lokacijama gde inače ima dosta turista. Mnogi od njih uđu u vizitorski centar po principu – zašto da ne, kada smo već tu? Besplatna brošura ili auto karta neće škoditi.  To ipak ne znači da oni do tih informacija ne bi mogli da dođu da nije tog vizitorskog centra.

Neki će reći da turisti vole vizitorske centre.

Pa i ne baš naročito. Da li su turisti odlučili da posete destinaciju zbog vizitorskog centra? Ne. Da li će odustati od posete nekom lokalitetu ako nema turističke kancelarije? Ne.

turisticki-vizitorski-centri

 

Postavlja se logično pitanje, da li su vizitorski centri i dalje potrebni?

 

Gotovo da nisu. Naročito nisu ako ostanu ovakvi kakvi jesu. Međutim…

Vizitorski centri i turističke kancelarije mogu postati veoma tražena i turistima zanimljiva mesta, ali potrebno je da promene svoj koncept poslovanja i postojanja uopšte.

Moraju dati turistima razlog da ih posete, a to nisu katalozi, mape i brošure. Vizitorski centri moraju turistima ponuditi nešto što ne mogu dobiti preko pametnog telefona!

Šta to može biti?

Odgovori su različiti i zavise od konkretnog slučaja. Negde će to biti formiranje sjajnog i modernog muzeja u sklopu centra koji nudi vrhunski doživljaj posetiocu, negde implementacija novih tehnologija, primena holograma i drugih tehničkih dostignuća.

Neće svi moći da naprave tako nešto i u tim slučajevima će biti mnogo isplativije ugasiti takve centre nego trošiti budžet na njihovo finansiranje.

Vizitorski centri i te kako i dalje mogu imati smisla ali moraju se izmeniti iz korena! Moj savet svim turističkim organizacijama i opštinama: nemojte praviti vizitorske ako ne možete turistima pružiti nešto što neće imati na svom telefonu!

Leave a Comment