Kako iskoristiti Google Customer Match opciju u turizmu?

Koji je najbolji marketing? Onaj koji šalje najbolju poruku, idealnom potencijalnom turisti, u pravo vreme i na pravom mestu.

Deluje komplikovano, jer tako i jeste. Ipak, od nedavno je ovo mnogo lakše koristeći opciju dostupnu za Google AdWords – Customer Match.

Customer Match pruža oglašivačima mogućnost da u AdWords sistem učitaju listu svojih e-mail adresa i svoju reklamu prikažu samo vlasnicima tih e-mail adresa (ukoliko su oni ulogovani na svoje mejlove). Naravno, ovom opcijom možete identifikovati samo korisnike ulogovane preko Google naloga, odnosno one sa Gmail adresama, ali obzirom da je najveći broj privatnih mejlova upravo na Gmail-u time se ne umanjuje previše značaj nove opcije koju imamo na raspolaganju.

 

Kako možete iskoristiti Customer Match u praksi?

 

Recimo da želite promovisati hotel na Zlatiboru koji ima bazu e-mail adresa svojih prethodnih gostiju. Sada možete ubaciti sve Gmail adrese iz te baze u AdWords i samo tim korisnicima prikazati svoju reklamu.

Imajte uvek na umu da su na ovoj listi vaši bivši gosti, pa poruku koju šaljete prilagodite njima. Oni već znaju osnovne stvari o vašem hotelu, bili su kod vas, zato im nemojte porukama pružati informacije o lokaciji vašeg hotela. Možete im napisati kako ste napravili novi SPA centar ili obavestiti ih o nekoj drugoj pogodnosti za goste koju sada imate a koja nije postojala za vreme njihovog prvog boravka.

Simbolični popusti su uvek najbolji metod. Napravite oglas u kojem ćete im reći da svim bivšim gostima dajete 5% popusta, ili 1 besplatan doručak ili nešto slično.

Meni je lično najdraže to što vam Customer Match daje fantastične mogućnosti za jačanje brenda, povezivanje sa gostima/turistima, jačanje tih veza i kreiranje lojalnih gostiju.

Kreirajte oglase koje ćete prikazivati gostima koji su boravili kod vas samo ove sezone. Zahvalite im se na poverenju. Zatim tim istim ljudima čestitajte na taj način Uskrs, pa Novu godinu. Tačno, istrošićete deo novca na oglašavanje ali ćete dobiti mnoooogo više kada te ljude budete oduševili tim svojim malim znacima pažnje i budite sigurni da će narednog puta doći  u vaš hotel kada se vrate u vašu destinaciju, kao i da će vas svuda preporučiti.

Turističke agencije bi takođe mogle iskoristiti Customer Match na slične načine, bitno je samo da redovno prikupljate e-mail adrese svojih turista.

Leave a Comment