Internet marketing trendovi u turizmu za 2018. godinu

Poslednji meseci u godini su vreme za lagano sumiranje poslovnih rezultata i kreiranje strategije za narednu godinu.

Ako ste makar jednom pomislili šta je to što bi bilo dobro da primenite u narednoj godini kako biste privukli više turista po nižoj ceni, onda će vam sigurno od značaja dobro doći da znate koje su to ključne stvari koje će doneti presudnu razliku u borbi na tržištu u korist onih koji ih budu primenili.

Ovo su, po mom mišljenju, 8 najbitnijih trendova i ključnih promena koje morate implementirati u svoj internet marketing kako biste uspešnije promovisali i prodali turističku ponudu u 2018. godini.

internet-marketing-trendovi-turizam

 

1. Virtuelne ture

 

Virtuelnim turama ljudi više veruju jer pomoću njih mogu zaviriti i svaki kutak hotela i destinacije, čime dobijaju mnogo realniji utisak od prostog gledanja fotografija.

Činjenica je da sajtovi hotela sa virtuelnim turama beleže znatno veće vreme trajanja posete – 5 do 10 puta duži boravak posetilaca na sajtu.

virtuelna tura hotel

Prednosti virtuelnih tura:

– Daju potencijalnim gostima mnogo bolje vizuelne informacije nego što to mogu statične fotografije
– Izdvajaju ponudu od konkurencije

– Povećavaju poverenje kod potencijalnih gostiju pa su šanse za rezervaciju mnogo veće
– Daju mogućnost turistima da zamisle svoj boravak u vašem hotelu pa da na osnovu toga izvrše rezervaciju a ne na osnovu cene
– Podjednako su pogodne za sve tipove smešajnih objekata, destinacija ili atrkativnih lokacija.

Više o virtuelnim turama možete pročitati u ovom tekstu.

 

2. Personalizacija

 

Osloviti gosta imenom, spremiti mu jelo na način kakav samo on želi ili rezervisati njemu omiljenu sobu oduvek je bila dobra praksa u ugostiteljstvu. Zato personalizacija nije ništa novo na šta turistički radnici nisu navikli. Međutim, sada je važnije nego ikada pre da taj koncept primenimo i na marketing i prodaju, a internet nam je to savršeno i omogućio!

U 2018. godini će cene oglašavanja na internetu dodatno porasti, čak i na ovim prostorima. Davno je prošlo vreme kada ste za 1 euro na Fejsbuku mogli da dođete do par hiljada ljudi.

Za oglase ćemo plaćati sve više, što će dodatno opteretiti budžete. Međutim, i Facebook i Google će nagraditi one oglašivače koji svoje oglase u potpunosti prilagode potrebama i željama pojedinih korisnika. I tu na scenu stupa personalizacija!

Prikazati pravu poruku, pravim ljudima, u pravo vreme i na pravom mestu je osnovni zadatak uspešne internet promocije.

Ukoliko ste pravili kampanju za poslovne goste i uspešno ih targetirali nemojte im u oglasu reći da imate u hotelu igraonicu za decu sa animatorom.

Ako u oglasu pominjete proslavu Nove godine u hotelu nemojte ljude slati na početnu stranu sajta hotela, već isključivo na konkretnu stranicu sa ponudom novogodišnje proslave. Ako su ciljna grupa Bugari, onda i oglas i sama stranica moraju biti na Bugarskom. Ako znamo da Bugari dolaze u Srbiju delimično jer im je dozvoljeno pušenje, recite im da u vašem hotelu imate i sobe u kojima je dozvoljeno pušenje.

Upravo to je personalizacija koju nam je internet marketing omogućio: prikazivanje prave poruke (kreiranjem oglasa), pravim ljudima (targetiranjem) u pravo vreme (vi birate kada se oglasi prikazuju) i na pravom mestu (vi birate lokacije, ali i uređaje na kojima se oglasi prikazuju).

Personalizacija je ključ uspeha u turizmu, a naročito internet marketinga u turizmu!

 

3. Instagram Stories

 

Korisnici vole Storije jer ih smatraju mnogo autentičnijim, neposrednijim, i prirodnijim od planiranog sadržaja koji se postavlja u vidu objave.

Storiji su odlični za kreiranje spontanog sadržaja i sjajno se uklapaju u turističku delatnost. Iskoristite ih da zabeležite bilo kakav trenutak – jutarnju kafu u hotelu, pripremu nekog obroka, zalazak sunca, trenutke sa nekog dešavanja, doživljaj jahanja konja, letenja paraglajderom, i sve ostalo što u trenutku možete uhvatiti a što može vašim pratiocima biti interesantno i zanimljivo.

instagram-story-turizam

Storiji su naročito pogodni za prikazivanje situacija koje se dešavaju “iza scene”. Iskoristite Story da ispričate priču o pripremi nekog jela i to direktno iz kuhinje; ili da pokažete kako sobarica namešta krevet u hotelu; ili da ispričate zanimljivu priču lokalnog vodiča. Mogućnosti su beskrajne, potrebna vam je samo mašta, malo kreativnosti i dobra volja.

Ako vas zanima kako da storije primenite u promociji pročitajte tekst – Zašto treba da koristite Instagram Story za promociju turističke ponude.

 

4. Email marketing automatizacija

 

Email marketing je, bez sumnje, jedan od najjefikasnijih promotivnih kanala. Ako se radi pravilno, email marketing može doneti veliki broj rezervacija i to bez potrošenog dinara u bilo kakvo oglašavanje.

Međutim, kreiranje i slanje poruka, segmentacija listi i analiziranje kampanja iziskuje dosta vremena. Na sreću, trend koji će deifinitivno dominirati u 2018. godini je marketing automatizacija, koju efikasno možete primeniti na razne segmente poslovanja, pa i na email marketing.

email-marketing-automatizacija

Email marketing automatizacija će vam uštedeti vreme tako što će slati određene poruke umesto vas. Vi samo treba sve da podesite i nakon toga se opustite i pratite efekte. Evo i primera…

Recimo da turistička agencija prodaje aranžmane za grčka ostrva Tasos, Lefkada, Krf i Skijatos. Lepa strategija bila bi da agencija kreira vodiče za sva 4 ostrva, na primer: “Sve što treba da znate o letovanju na Tasosu” i tako za sva 4 ostrva. Ove vodiče agencija nudi na svom sajtu besplatno i potrebno je da posetioci ostave samo svoju email adresu.

Kada jednom unese svoju email adresu za korisnika se pokreće automatizovana, ranije pripremljena email marketing sekvenca, odnosno sled unapred definisanih akcija. Tako, na primer, po preuzimanju vodiča za Tasos, posetiocu se najpre šalje sam vodič na email adresu koju je ostavio. Nekoliko dana kasnije korisniku se automatski šalje email sa ponudom agencije za Tasos. Ako je korisnik kliknuo na link u mejlu i pogledao našu ponudu, za dva dana će dobiti sledeći prilagođeni mejl. Ukoliko, pak, korisnik nije otvorio prethodnu poruku šalje mu se drugačiji prilagođeni mejl.

Sve se ovo odvija automatski po sistemu koji je agencija ranije postavila. Zvuči dobro zar ne? Pripremite se da to primenite u 2018. godini!

 

5. Content marketing

 

Marketing sadržajem nije nikakva novina ali će originalni i autentični turistički sadržaj u 2018. godini biti važniji nego ikad. I ne samo originalan već i interesantan i raznovrstan, i naravno redovan.

content-marketing-blog-post
Photo: postplanner.com

Raznovrsni sadržaj je naročito bitan u turizmu jer turisti traže i dobar i inspirišući video destinacije, virtuelnu turu hotela, odlične fotografije sobe, autorske tekstove iz iskustva iz destinacije, i dobar i koristan sadržaj u svom email sandučetu.

Kvalitetan sadržaj će vam pomoći da osnažite svoj brend i budete uvek na pameti potencijalnim turistima. Obzirom da je lojalnost turista prema brendovima sve manja, dobar sadržaj mora biti u vašem fokusu u 2018! Zašto? Zato što je 25 puta jeftinije zadržati postojećeg gosta nego pridobiti novog!

A da li želite da budete na prvoj strani Gugla? Opet je sadržaj najbitniji! Nažalost u turizmu, a naročito kod turističkih agencija ovo je najveći problem. Neko napiše jedan opis neke destinacije ili vile, a onda svi ostali samo kopiraju. Subagenti uglavnom preuzimaju ne samo fotografije već i kompletne opise i stavljaju na svoje sajtove. Male agencije ne shvataju koliku štetu sebi prave jer ne samo da neće imati originalan sadržaj koji je bitan za SEO i rangiranje, već će ih zbog kopiranja sadržaja Gugl označiti kao plagijatore i dodatno sniziti u rezultatima pretrage.

Sadržaj je podjednako bitan u svim fazama prodajnog levka, od inspirušućeg videa kako bi turisti uopšte i čuli za vas, pa sve do forme za rezervaciju. Dobar sadržaj zahteva vreme i ozbiljnu investiciju.

Content marketing nije posao od danas do sutra. Morate imati strategiju za kreiranje sadržaja koja mora biti u skladu sa širom marketing strategijom. Sve mora biti operacionalizovano i mora se znati ko je zadužen za krerianje svake vrste sadržaja. Naravno, morate meriti i efekte content marketinga.

Ranije sam već pisao o savetima za uspešniji content marketing hotela.

 


master-trening-eturizam


6. Direktne rezervacije

 

Hoteli i apartmani su sve zavisniji od posredničkih agencija i sajtova za online rezervacije, kao što je Booking.com. Troškovi provizije značajno umanjuju rentabilnost poslovanja i opterećuju budžet, naročito kod manjih smeštajnih objekata.

Za mnoge ovakvo stanje postaje neodrživo i nešto mora da trpi – ili se podižu cene ili se gubi na kvalitetu. Međutim, idealno rešenje je zapravo u direktnim rezervacijama koje su zbog toga veoma bitne u 2018. godini.

direktna-rezervacija-hotel

Hoteli često imaju visok procenat popunjenosti ali premali udeo direktnih rezervacija. To donosi problem manje dobiti jer je profitna margina značajno umanjena procentom provizije koji se daje za svaku rezervaciju.

Primera radi, ako soba u hotelu košta 40 eura, to znači da će okvirno oko 5 eura ići na troškove rezervacije. Ako se, hipotetički, u proseku dnevno proda 10 soba, to znači da hotel mora izdvojiti 50 eura za troškove provizije, odnosno 18.250 eura godišnje!

Međutim, taj trošak je, u stvari, još veći. Zašto? Zato što moramo uzeti u obzir nešto što se zove Customer Lifetime Value, koji označava okvirnu vrednost koju gost može doneti hotelu od trenutka kada je prvi put došao pa sve do njegove poslednje posete.

Ako je usluga u smeštaju dobra, gost će se ponovo vratiti. Problem je, međutim, što gosti imaju odrđene navike rezervacije i kada se vraćaju u neki objekat rezervaciju će uglavnom izvršiti na isti način kao i pri prvoj poseti. To znači da će oni koji su rezervisali preko Booking.com-a uvek ponovo rezervisati preko istog sajta. Time hotel ima trošak provizije ne samo prvi put kada gost dođe, već i svaki naredni put.

Sa druge strane, gosti koji rezervišu direktno i ostvare pozitivno iskustvo prilikom rezervacije i kasnije boravka u smeštaju, sigurno će se u isti hotel vratiti direktnom rezervacijom. Dakle, troškova provizije nema ni prvog a ni svakog narednog puta.

Zato se gosti koji dolaze putem direktnih rezervacija znatno više isplate hotelu.

Do direktnih rezervacija nije lako doći, ali će vam taj put sigurno olakšati besplatni vodič koji sam kreirao.

 

7. Dinamički remarketing

 

Dinamički remarketing je, da tako kažem, pametniji remarketing koji ne samo da može dati mnogo bolje efekte već i štedi vreme.

Ali hajde najpre da vidimo šta je to “obični” remarketing.

Remarketing, ili ponovno oglašvanje, je tehnika koja nam omogućava da, na primer, posetiocima našeg sajta ponovo prikažemo oglase.

Morate imati na umu da kupovina turističkih aranžmana i rezervacija smeštaja ne spadaju domen impulsivne kupovine. To nije nešto što će ljudi kupiti “na prvu” odmah kada prvi put posete vaš sajt i pogledaju ponudu. Zato je neophodno da ih na to podsećamo.

Pomoću malih kodova koji se instaliraju na našem sajtu u mogućnosti smo da pratimo posetioce i kasnije im prikažemo oglase putem Google Adwordsa, Fejsbuka ili Instagrama. Sigurno ste to već videli – posetite određeni sajt a kasnije vas jure oglasi sa tog istog sajta.

E sada, pomoću remarketinga možemo prikazivati oglase svim posetiocima našeg sajta, nezavisno koje su stranice pogledali. Međutim, to znači da ćemo ljudima koji su na sajtu turističe agencije gledali aranžmane za Tasos potencijalno prikazivati ponudu za letovanje u Crnoj Gori, što i nije baš ono što njih interesuje, ili neku uopštenu reklamu naše agencije. Mnogo bolje bi bilo da im prikažemo oglas baš za onu ponudu koju su gledali na sajtu agencije.

Zato je bitno da napravimo posebne remarketing publike za svaku ponudu, odnosno za svaki aranžman. Tako ćemo ljudima koji su gledali Tasos, prikazivati oglase sa ponudom agencije za ovo ostrvo, dok ćemo ljudima koji su gledali aranžman za Prag, prikazivati oglase sa češkom prestonicom ili nekom drugom, sličnom, evropskom gradskom destinacijom.

Pravljenje posebnih publika za svaki od aranžmana zahteva vreme. Ako u ponudi imate samo nekoliko aranžmana ili soba/apartmana to je ok, možete to odraditi. Ali, ako u ponudi imate 30 i više destinacija, pa za svaku destinaciju po 3-4 smeštaja, to čini kvalitetan remarketing gotovo nemogućim. Osim ako se ne okrenete dinamičkom remarketingu.

 

dinamicki-remarketing-turizam

Postavljanje dinamičkog remarketinga nije jednostavno, ali kada jednom to uradite oglasi će se kasnije sami generisati i ljudima će se prikazivati tačno ono što je relevantno za njih.

Pokušaću da maksimalno uprostim proces. Potrebno je da najpre izvršite neke blage izmene u kodovima za praćenje na sajtu, zatim da napravite katalog svoje ponude u kojem ćete jasno ubaciti sve potrebne elemente (naziv aranžmana, url adresa, url fotografije, cena i sl.) i da zatim kreirate oglase i povežete ih sa katalogom.

Dinamički remarketing je definitivno nešto kompleksnija ali i izuzetno moćna tehnika koja donosi izuzetne rezultate! Zato u 2018. godini pokušajte da ovo primenite u svom poslovanju.

 

8. Platforme za četovanje sa turistima

 

Morate da ubacite chat na sajtu hotela, da budete pristuni na Facebook Messanger-u, Viber-u, WhatsUp-u i svim ostalim chat aplikacijama koje vaša ciljna grupa koristi. Morate to uraditi odmah!

Živimo u vremenu u kojem ljudi nemaju vremena da popunjavaju kontakt formu i pišu mejl. Žele brz odgovor i žele da vam se obrate negde gde znaju da će dobiti brz i pouzdan odgovor.

Nemojte misliti da će svi okrenuti broj telefona. Naprotiv, sve je manje onih koji to rade, a naročito mlađe generacije milenijalsa o kojima svi pričaju. Nekada ljudi jednostavno nisu u prilici da razgovaraju i lakše im je da pišu. Nekada su možda u roamingu i lakše im je da vas nazovu putem Vibera.

Olakšajte ljudima da vas kontaktiraju, to vam je u najvećem interesu. Postavite chat aplikaciju na sajtu, jasno naznačite pored broja telefona da vas ljudi mogu dobiti i putem ostalih chat i messaging aplikacija.

chat-na-sajtu
Chat window na sajtu hotela Square Nine u Beogradu

Iz iskustva se pokazalo da se broj direktnih rezervacija značajno povećao kada je neki od mojih klijenata postao prisutan na svim ovim platformama.

Budite uvek tu za vaše goste!

Pored navedenih trendova svakako možete obratiti pažnju i na Facebook Live kao i Instagram Live, zatim na Chatbotove i primenu strukturiranih podataka.

Ako vam je potrebna pomoć u implementaciji ovih trendova i tehnika u svoje poslovanje možete me kontaktirati.

Preporučujem vam i da pogledate najsveobuhvatniji trening o internet marketingu u turizmu, ukoliko želite da masterirate ovu oblast.

3 thoughts on “Internet marketing trendovi u turizmu za 2018. godinu”

Leave a Comment