Jednostavno saznajte da li vam je sajt spor i kako ga možete ubrzati

Sećate li se dial-up interneta i dosadnog učitavanja neke web stranice od po nekoliko minuta?

 

Vlasnici sajtova su se tada trudili da što više ubrzaju svoje sajtove, kako bi se lakše i brže otvarale stranice. U suprotnom, gubili bi posete jer niko, čak ni tada, nije želeo da čeka 5 minuta da bi mu se otvorila jedna stranica.

Danas, na sreću, kod kuće i na poslu uglavnom imamo mnogo brži internet i sajtovi se učitavju relativno dosta brzo. Međutim, to je prilično ulenjilo i ušuškalo vlasnike sajtova jer su prestali obraćati pažnju na brzinu učitavanja svojih internet strana.

Problem je što sve više turista danas koristi mobilne telefone za pretragu smeštaja, destinacija, letova, agencija ili aranžmana, a brzina interneta na mobilnim telefonima često nije tako sjajna. Obzirom da su vasnici sajtova zaboravili da brzina učitavanja njihovog sajta može biti problem, često se dešava da vam je za otvaranje jedne web stranice na telefonu potrebno više od minuta, i vi tada jednostavno odlazite sa tog sajta.

NEMOJTE GUBITI SVOJE POTENCIJALNE GOSTE ZBOG SPOROG SAJTA!

Jeste li pogledali kako vaš sajt izgleda na mobilnom telefonu? Jeste li to učinili i kada niste na wi-fi signalu i kada vam je istekao onaj brzi internet iz paketa?

Ako je za učitavanje stranica vašeg sajta potrebno više od 10 sekundi, onda ste u problemu i verovatno gubite kupce a da toga niste ni svesni.

Brzina sajta i SEO

Gugl takođe voli sajtove koji se brže učitavaju. Ako se vaše stranice sporo učitavaju, za Gugl je to signal da vi ne možete biti na vrhu rezultata pretrage (osim ako nema boljih od vas), a logično je da se želite tamo naći.

Dakle, ako vam je sajt spor, ne samo da ćete gubiti posetioce koji će pokušati da otvore neku stranicu na vašem sajtu nego ćete gubiti i pozicije u rezultatima pretrage pa ćete imati i sve manje posetilaca. Zato je veoma bitno posvetiti dosta pažnje optimizaciji brzine web strana na sajtu.

Evo načina kako da jednostavno proverite kolika je brzina vašeg sajta (ili neke specifične stranice na sajtu) i to viđeno očima Gugla.

Jednostavno idite na adresu https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ i unesite adresu web strane za koju želite proveriti brzinu učitavanja. U roku od jednog minuta dobićete brzinu vašeg sajta na skali od 0 (najsporije) do 100 (najbrže) na mobilnim uređajima i na računaru.

Prikazaće vam se i spisak grešaka zbog kojih je vaš sajt sporiji. Ispod svake greške se nalazi opcija “Show how to fix” gde ćete dobiti uputstvo kako da eliminišete konkretne greške i učinite sajt bržim. Ako ne posedujete malo naprednija znanja verovatno vam neće biti jednostavno da eliminišete navedene greške ali ćete bar znati za šta konkretno da se obratite nekome za pomoć.

Nakon preduzetih mera vratite se i ponovo proverite da li je ocena brzine sajta bolja.

1 thought on “Jednostavno saznajte da li vam je sajt spor i kako ga možete ubrzati”

  1. Odlican i informativan tekst. Hvala na savetima, i na linku za proveru brzine. U danasnje vreme kada se skoro sve svodi na savremene tehnologije, i delic sekunde moze da bude od znacaja.

    Одговори

Leave a Comment