Kako do više turista uz Instagram haštagove

Korisnici vide haštagove kada pretražuju sadržaj na Instagramu u opisu fotografija ili u komentarima.

Kada neko klikne na haštag biće prebačen na posebnu stranicu Instagram pretrage, odnosno sa rezultatima svih fotografija koje imaju haštagove, poređanih hronološki (najskoriji su prvi). Haštagovi su zapravo odlični filteri sadržaja na Instagramu i pomažu korisnicima da brže i lakše dođu do željenih sadržaja.

Haštagovi su već odavno među nama, ne samo na Instagramu i nema potrebe dalje objašnjavati osnovne stvari.

Postoje haštagovi koji se naročito koriste u turizmu, hotelijerstvu, odnosno koje turisti koriste na putovanjima. Među njima su:

#putovanja #putovanje #turizam #hoteli #odmor #travel #adventure #trip #tourist #vacation #travelphotography #instatravel  #traveltheworld #hotel #hotels

i mnogi drugi.

Hoteli, destinacije ili agencije pored ovih haštagova treba da koriste i haštagove za brendiranje. Tako recimo hotel Mona koristi haštag #HotelMona.

Ako koristite haštagove daćete veću vidljivost svom sadržaju, a ako koristite prave haštagove dobićete i bolje reakcije na vaše sadržaje (više lajkova, komentara i pratilaca).

 

Alati za praćenje haštagova na Instagramu

 

Iconosquare je besplatni alat za pretragu korisnika ili haštagova na Instagramu. Prosto unesete šta želite pretražiti, na primer „turizam“ i pojaviće vam se rezultati:

iconosqare putovanja

Pored toga što alat pokazuje koji su to haštagovi vezani za „turizam“, pokazuje nam i koliko su popularni (broj postavljenih fotografija sa tim haštagom). Ova popularnost haštaga je veoma značajna. Što je haštag popularniji znači da ga korisnici više pretražuju i da će veći broj njih videti vašu fotografiju. Međutim, loša strana je što će kod popularnih haštagova nove fotografije vrlo brzo potisnuti vašu u rezultatima pretrage po tom haštagu. Najbolje je kombinovati popularne i neke manje popularne haštagove.

Gramfeed takođe prikazuje najsvežije fotografije šerovane sa haštagom koji ste uneli u pretragu, ali ima i još jednu veoma korisnu opciju – možete download-ovati svaku fotografiju koja se prikaže u rezultatima pretrage. Kako ćete to iskoristiti na vama je, vodite računa o autorskim pravima.

Hashtracking pruža veoma korisne statističke podatke za haštag koji izaberete. Možete dobiti razne informacije, kao što su:

-Influenseri (osobe sa najviše pratioca) koje koriste taj haštag;

– Doseg (reach) objava sa tim haštagom i broj prikazivanja fotografija sa tim haštagom;

– Osobe (nalozi) koji koriste taj haštag;

– Tekstovi u kojima se koristi taj haštag.

Ovaj alat možete besplatno koristiti 30 dana, a nakon toga 29 dolara mesečno.

Postplanner vam daje mogućnost da pronađete najpopularnije fotografije sa određenim haštagom. To vam daje mogućnost da vidite šta dobro prolazi kod korisnika i možda sličnu fotografiju šerujete na svom nalogu, ali i na Fejsbuku ili Tviteru, jer šta dobro prođe na Instagramu verovatno će dobro proći i na ostalim društvenim mrežama.

 

Kako iskoristiti haštagove

 

1. Pronađite svoju ciljnu grupu i povežite se

Pomoću haštagova možete pronaći Instagram korisnike koje zanima ono što vi nudite. Oni su vaša ciljna grupa. Kako doći do njih? Evo primera…

Ako imate apartmane na Kopaoniku prirodno je pretpostaviti da će turisti koji su već jednom bili na Kopaoniku ponovo posetiti ovu planinu. Oni su vaša ciljna grupa. Pratićete haštag #Kopaonik i lajkovati sve lepe fotografije korisnika koji su već bili na Kopaoniku. Neke možete i komentarisati prigodnim komentarom. Nikada se ne promovišite u tim komentarima, budite korisni i zanimljivi a ne smorovi koji spamuju ljude. Ako nemate šta da komentarišete, ostavite samo lajk. Isto učinite i na svim ostalim relevantnim haštagovima.

Međutim, vaša ciljna grupa su i turisti koji su posetili Zlatibor i Staru planinu, jer su pokazali sklonost ka planinskim destinacijama. Zato možete pratiti i haštagove #Zlatibor i #StaraPlanina i ponavljati isti postupak opisan u prethodnom pasusu.

Vaša ciljna grupa su svakako i skijaši pa ćete pratiti i haštag #skijanje i činiti isto. Pripadnike svoje ciljne grupe možete pronaći i među ljubiteljima putovanja uopšte pa možete pratiti i haštagove #putovanja i #putovanje. Lista haštagova je još veća ali kapirate poentu. Naravno sve ove haštagove koristite i prilikom postavljanja svojih fotografija.

U slučaju da imate restoran ili kafić u Novom Sadu, pratićete haštag #NoviSad. U ovom slučaju ciljna grupa su Vam i Novosađani i turisti koji se trenutno nalaze u Novom Sadu. Turiste možete „uhvatiti“ pretragom po lokaciji za termin „Novi Sad“ i pratite samo najskorije fotografije, postavljene u poslednjih dan-dva (idealno u poslednjih nekoliko sati), jer je za te korisnike veća verovatnoća da su još uvek u Novom Sadu (ako su uopšte turisti).

Ukoliko imate restoran gledaćete da se više povežete (obavezan lajk ili više lajkova na drugim fotografijama i komentarisanje) sa korisnicima koji postavljaju fotografije hrane, naročito hrane u restoranima. Ukoliko imate kafić više ćete se povezati sa osobama koje postavljaju fotografije kafe, ceđene pomorandže i sl.

Ovakvim aktivnostima dajete svojoj ciljnoj grupi do znanja da postojite, ali na lep, prirodan i nenametljiv način. Neki će zapamtiti naziv vašeg objekta (i guglati ga sledeće godine prilikom planiranja zimovanja), neki će zapisati broj telefona ili posetiti sajt, neki će vas i zapratiti, a neki će i rezervisati. Potencijalno možete ostvariti prilično veliki broj rezervacija koristeći ovu metodu, a koliko ste novca uložili u to? Tačno, nula eura. Potrebno je vreme, upornost i istrajnost, ali to se podrazumeva da imate čim ste odlučili da se bavite društvenim mrežama, zar ne?

2. Koje haštagove koristi vaša konkurencija?

Prosto pogledajte haštagove koje koriste vaši konkurenti koji već imaju dobro razvijene Instagram naloge i počnite pretraživati i koristiti one koji vam deluju smisleno i dovoljno relevantno. Ne mora značiti da su svi haštagovi koje oni koriste dobri i za vas.

3. Proverite koji su najpopularniji haštagovi

Neki haštagovi se koriste mnogo češće od drugih i znatno su vidljiviji. Pronađite ih i počnite da ih koristite. Naravno, bitno je ostati fokusiran i koristiti haštagove koji imaju veze sa konkretnom fotografijom i vašom delatnošću. Ne treba koristiti neki haštag samo zato što je popularan.

Ne treba samo koristiti ni najpopularnije haštagove jer se na njima vaše objave brzo izgube u moru drugih objava. Koristite uvek i one manje popularne.

4. Nemojte koristiti samo haštagove

Na Instagramu ima mnogo fotografija uz koje stoje samo nabrojani haštagovi. To je greška. Gledajte da uvek, pre haštagova, stavite i opis fotografije koju postavljate. Trudite se da taj opis bude zanimljiv i da se lepo uklapa u priču fotografije.

Korišćenje haštagova na Instagramu je neophodno. To što ih morate koristiti ne znači da ih samo „nabacate“ uz fotografiju koju delite. Korišćenje haštagova i uopšte Instagrama mora ići uz prethodno dobro osmišljenu i razrađenu strategiju.

Strateško korišćenje ove društvene mreže, uz savete koje sam dao u ovom tekstu vam mogu doneti kako direktne goste i turiste, tako i povećanje vidljivosti vaše ponude i izgradnji vašeg brenda, što dugoročno dovodi do sve više gostiju i prihoda.

1 thought on “Kako do više turista uz Instagram haštagove”

Leave a Comment