Kako ispitati turističko tržište na internetu i zašto je to bitno

Dobro poznavanje prilika na tržištu je od izuzetno velike važnosti kada želite na istom plasirati određeni proizvod ili uslugu. To važi za sve delatnosti, pa i za turizam.

 

Turističko tržište ima određene specifičnosti koje ga izdvajaju od ostalih delatnosti: tražnja se kreće ka ponudi, elastičnost tražnje i krutost ponude, itd. Takođe, neke od osnovnih karakteristika turističkog tržišta su promenljivost, turbulentnost i nestabilnost. Zato je potrebno istraživanje vršiti mnogo češće nego kod ostalih delatnosti, s obzirom da se nekada stanje na tržištu nekada menja iz dana u dan.

Ranije nije bilo tako jednostavno izvršiti istraživanje tržišta. Nemam iskustva sa tim ranijim sistemima, ali mogu samo da zamislim koliko je recimo nekoj agenciji pre 2 decenije bilo teško da izvrši istraživanje ponude i tražnje za određenim aranžmanom. Danas, međutim, zahvaljujući internetu, mnogo lakše možemo doći do preciznijih podataka.

U ovom tekstu ću kao primer uzeti inicijativnu turističku agenciju, koja na turističkom tržištu tržištu prodaje svoje aranžmane.

Dobro poznavanje ponude i tražnje za određenim aranžmanima daće agenciji uvid u snagu konkurencije, razvijenost ponude, i količinu tražnje. Te podatke agencija može iskoristiti prilikom kreiranja cena, zatim kod donošenja odluka o alokaciji resursa za marketing (više novca usmeriti u aranžmane za kojima raste tražnja a još uvek nema previše razvijene ponude), uvođenja novih aranžmana (ako se primeti rast tražnje za nekom novom destinacijom) ili izbacivanje nekih aranžmana iz ponude (ako tražnja za nekom destinacijom opada a ponude drugih agencija ima previše).

Recimo da u agenciji imamo nekoliko aranžmana za Prag i želimo da znamo kolika je tražnja za ovom destinacijom i koliko aranžmana za Prag ima u ponudi na tržištu, kakve su njihove cene i uslovi, i kakvi su ti aranžmani u poređenju sa našim.

Za istraživanje tržišta ćemo koristiti sledeće alate:

  1. Google pretraga
  2. Google Keywoord Planner
  3. Google Trends
  4. Fejsbuk pretraga
  5. Tviter pretraga

 

1. Google pretraga

 

Google pretragu ćemo koristiti pre svega da bismo bolje upoznali ponudu i našu konkurenciju. U pretragu ćemo unositi sledeće termine:

– prag putovanje
– prag putovanja
– prag aranzmani
– putovanje u prag
– aranzmani za prag i sl.

Iz dobijenih rezultata možemo videti mnogo toga – koliko različitih agencija na tržištu nudi aranžmane za Prag, kakvi su ti aranžmani, kakvi su uslovi, nude li se neke specijalne ponude i popusti i sl. Takođe, možemo videti kakvi su sajtovi ovih agencija, koliko su oni ozbiljni u svom onlajn nastupu, kakvog su kvaliteta njihove web stranice, i možemo li možda mi biti ispred njih u rezultatima pretrage (odgovarajućom SEO optimizacijom).

Možemo videti i koliko agencija vrši plaćeno oglašavanje na Guglu za ove ključne reči preko Google Adwords-a.

prag putovanje gugl pretraga

U slučaju da u rezultatima imamo dosta aktuelnih aranžmana za Prag, i ako ima dosta plaćenih oglasa, znamo da je ponuda za ovu destinaciju veoma dobra i da bismo morali da ponudimo aranžman koji se po nečemu značajno izdvaja od postojećih ako želimo da budemo konkurentni (niža cena, dodatni izlet i sl.).

BITNA NAPOMENA: Koristite Ad Preview and Diagnostic Tool! Da biste dobili najtačnije podatke u rezultatima pretrage morate koristiti pomenuti alat koji se nalazi u sklopu Google AdWords-a, u sekciji Tools. Naime, ako biste samo otišli na Google i tražili nešto ne biste dobili tačne rezultate pretrage već rezultate prilagođene vama. Google prilagođava rezultate pretrage svima nama i to čini na osnovu lokacije na kojoj se nalazimo, prethodne istorije pretraga i saobraćaja, navika koje imamo na internetu i sl. Međutim, kada odemo u Ad Preview and Diagnostic Tool dobićemo samo čiste neutralne rezultate pretrage, bez ikakvog prilagođavanja nama.

 

2. Google Keyword Planner

 

Ovaj alat je logičan nastavak priče posle Google pretrage. Google Keyword Planner je alat u sklopu Google Adwords sistema. Besplatan je, ali da biste ga koristili morate imati otvoren Adwords nalog i makar jednu postavljenu kampanju. Pretpostavljam to već imate i da ste bar jednom koristili ovaj alat.

Keyword Planner nam pruža uvid u obim tražnje za određenim aranžmanom i snagu konkurencije.

Ovim alatom možemo videti koliki je obim pretrage za određenim ključnim rečima, na određenoj teritoriji (na primer koliko se puta mesečno fraza „prag putovanje“ traži na Guglu u Srbiji), kolika je cena oglašavanja za datu ključnu reč i kakva je postojeća konkurencija za ovu ključnu reč. Možete na osnovu unetih ključnih reči dobiti ideje za nove ključne reči koje su takođe možda veoma bitne za vas, a kojih se možda niste setili.

Logično, što se više puta neka ključna reč mesečno traži, to je i tražnja na tržištu za tom destinacijom veća. Ako „putovanje prag“ ima veći obim pretrage od „putovanje berlin“ to znači da na tržištu postoji veća potražnja za Pragom kao destinacijom.

Napomena: nemojte nikada unositi samo naziv destinacije ako to nije isključivo turistički rizort. Prag, Beč, Pariz nisu samo turističke destinacije i ako unesete samo nazive ovih gradova dobićete podatke koji vama ništa ne znače (mnogo gastarbajtera recimo pretražuje nešto za Beč a njih sigurno ne zanima vaš aranžman). Uvek unesite pored naziva destinacije i reči putovanje, putovanje, aranžman, i sl.

Isto tako, što je konkurencija za datu ključnu reč veća, to je i ponuda na tržištu veća i postoji više agencija koje se oglašavaju za ovu ključnu reč. To znači da će biti potrebno mnogo više truda da se naš aranžman plasira na tržište, međutim, znaćemo koliko nas može koštati oglašavanje na Guglu.

istraživanje turističkog tržišta

Na našem primeru kao što možete videti na slici iznad reč “putovanje u prag” se u Srbiji u proseku mesečno traži 140 puta. Konkutencija za ovu ključnu reč je velika, što znači da se veći broj agencija oglašava, a pored toga možemo videti i okvirnu cenu koju bismo mi morali da platimo ako želimo da uđemu u trku.

U proseku možete očekivati 1-2% konverzija poseta koje vam dolaze sa Gugl oglasa koje ste postavili.

To znači da ćemo, ako postavimo Adwords oglas za reč koja košta 0.30 dolara po kliku, za 100 klikova platiti 30 dolara, a od tih 100 posetilaca koji dođu na naš sajt možemo očekivati 1-2 rezervacije. Ako nam se isplati da damo 30 dolara za jedan ili dva prodata aranžmana onda je ovo dobra prilika za oglašavanje. U suprotnom treba dodatno razmisliti o Google Adwords-u kao mogućem kanalu oglašavanja.

Agencije i hoteli često ovde prave grešku i samo postave Adwords oglase bez prethodnoh istraživanja tržišta za ovu ključnu reč.

BONUS TRIK: Postavite Google AdWords kampanju za Novu godinu u Pragu sa relevantnim ključnim rečima i uložite 10 eura dnevno. Već za 5 dana ćete imati podatke o tome koliko ljudi zaista traži ove ponude u datom periodu (Impressions), koliko će vas, od prilike, koštati cena po kliku (Cost per click) i sa kime ćete se sve takmičiti (Auction Insights Report), kao i još mnogo drugih korisnih podataka.

 

3. Google Trends

 

Google trends je veoma koristan alat za praćenje turističke tražnje. Njime možemo videti kako se kreće tražnja za određenom destinacijom tokom određenog vremenskog perioda i u toku godine.

Još bitnije, možemo sagledati trendove i kretanja tražnje i na osnovu toga donositi određene odluke.

Prosto treba uneti reč ili frazu za koju želite da vidite obim pretrage. U slučaju da se uneta ključna reč premalo traži nećete dobiti rezultate. Potrebno je, dakle, da to bude ključna reč sa pristojnim obimom pretrage.

Ako unesemo „prag putovanje“ dobićemo ovakav prikaz:

ispitati turističko tržište

Veoma korisno je i to što možete porediti više ključnih reči i pratiti trendove tražnje za više različitih reči, odnosno više različitih destinacija. Unećemo Pragu konkurentske i slične destinacije:

google trends ispitivanje turističkog tržišta

Možemo videti da raste tražnja za Pragom i Parizom, dok tražnja za Rimom opada. Interesantno je da je potražnja za Amsterdamom značajno manja u poređenju sa Rimom, Pragom i Parizom.

Ovo nam govori da u ovom peridu treba posvetiti više pažnje Pragu i Parizu, uvesti još neki polazak, napraviti nekoliko različitih aranžmana i slično, jer očigledno je da se ove destinacije traže i da je ta tražnja u porastu.

 

4. Fejsbuk pretraga

 

Osluškivanje Fejsbuka je takođe izuzetno bitno za istraživanje tržišta. Fejsbuk je nedavno unapredio svoju pretragu i sada preko nje možete videti mnogo toga.

Treba početi sa osnovnom pretragom. To znači da ćemo unositi u pretragu iste reči koje smo koristi i kod Gugl pretrage:

– prag putovanje
– prag putovanja
– prag aranzmani
– putovanje u prag
– aranzmani za prag i sl.

Evo kako izgledaju neki od rezultata:

prag putovanje

prag putovanje fb prag putovanje fb prag putovanje fb

Na ovim primerima možemo videti koje agencije nude aranžmane za Prag, kakvi su to aranžmani, koje su njihove cene, koliko se razlikuju od naše ponude i sl. Sve su to bitne informacije koje će nam pomoći da bolje postavimo naš aranžman, smanjimo ili povećamo cenu, unesemo neke izmene i sl.

Pored ovakve analize ponude, Fejsbuk novom naprednom pretragom daje i neke dodatne mogućnosti. Tako možete dobiti spisak Beograđana koji su posetili Prag ako u pretragu unesete “People who live in Belgrade and visited Prague”, ili još luđe možete videti samo one koji posetili neku specifičnu lokaciju u Pragu, na primer:  “People who live in Belgrade and visited Prague Castle”. Evo kako to izgleda:

beogradjani posetili prag

Sve su ovo vredne informacije koje možete iskoristiti na različite načine, u zavisnosti od vaših potreba. Na vama je da budete maštoviti.

 

5. Tviter pretraga

 

Na Tviteru možemo pratiti i ponudu i tražnju za određenom destinacijom. Prosto unesite sve termine pretrage kao i u prethodnim slučajevima i pratite ko nudi a ko traži putovanja, i šta se piše o aranžmanima za Prag. Evo dela rezultata, za termin pretrage “prag putovanje”:

prag putovanje tviter

Rezultati pretrage na Tviteru Vam daju mogućnost da pored uvida u ponudu i tražnju uradite i određene akcije. U ovom primeru iznad imamo situaciju koja je vrlo česta kada je tražnja za destinacijom na visokom nivou.

Nemanjin tvit (prvi na listi) je veoma čest primer kada ljudi javno traže neko putovanje ili “nam odaju” da žele putovati neku destinaciju. Eto prilike da odmah regujete: fejvujte njegov tvit a zatim i pošaljite odgovor u kojem šaljete link ka vašem aranžmanu za Prag (ili Beč i Pariz).

Mali bonus savet: kada odgovarate na Tvit stavite tačku kao prvi simbol u tvitu, ispred korisničkog imena osobe kojoj odgovarate (ovako: .@RebelleFame odgovor u nastavku…). Na ovaj način će vaš tvit u kojem linkujete ka svojoj ponudi videti svi vaši pratioci i ostali korisnici dok će u suprotnom taj tvit ostati vidljiv samo u međusobnoj komunikaciji vas i korisnika na čiji tvit odgovarate. Ovo koristite samo kada želite (i smatrate da je prigodno i važno) da i ostali korisnici Tvitera vide taj vaš tvit, a ne samo osoba kojoj odgovarate.

O korišćenju Tviter pretrage sam mnogo detaljnije pisao u ovom tekstu.

BONUS ALATI: Goole Ngram Viewer i Google Correlate. Ova dva alata vam takođe mogu biti dosta korisna. Istražite ih sami i vidite šta vam nude.

Za istraživanje turističkog tržišta možete koristiti i ostale društvene mreže (Instagram, Pinterest,…), razne sajtove i komentare, forume i slično. Bitno je prikupiti što više aktuelnih informacija o ponudi i potražnji, dobro analizirati te podatke i preuzeti odgovarajuće akcije.

Da li ste nekada primenjivali neke od metoda u tekstu i na koji način koristite prikupljene podatke?

1 thought on “Kako ispitati turističko tržište na internetu i zašto je to bitno”

Leave a Comment