KORAK PO KORAK – konvertovanje Fejsbuk profila u Fejsbuk stranicu

profil u stranu fb

A kako da prebacim profil u stranicu?

Ovo pitanje često dobijem kada pričam da se ne sme koristiti Fejsbuk profil za promociju hotela, agencija, apartmana… Ne znam ni sam koliko sam puta do sada ponovio da se za promociju na Fejsbuku mogu koristiti samo isključivo Fejsbuk stranice.

Razloge ne bih sada navodio, nešto od toga možete pročitati u ovom tekstu a kasnije sam još dodatne razloge navodio i u mnogim drugim tekstovima koje možete pronaći u kategoriji tekstova e-turizam na sajtu Turizam i putovanja. Uglavnom, razloga da pređete na Fejsbuk stranicu ima previše i  verujte mi na reč da je bolje da što pre to učinite.

Osnovni problem kod ljudi koji imaju profile za svoje turističke agencije ili apartmane je što na profilu već imaju mnogo prijatelja, a stranica se mora graditi od nule.

Stranicu ne morate graditi od nule, možete konvertovati svoj postojeći profil u stranicu i u nastavku teksta ću vam pokazati kako da to sami uradite, korak po korak.

Šta je potrebno znati?

Morate imati na umu neke informacije pre nego što započnete proces konvertovanja.

Prilikom konvertovanja, Fejsbuk će profilnu fotografiju vašeg profila postaviti za profilnu fotografiju nove stranice. Prijatelji na vašem profilu će postati fanovi vaše stranice. Vaš username na profilu će postati username nove stranice, a naziv vašeg profila će postati naziv nove stranice.

Dakle, ukoliko imate profil koji se zove „Apartmani Petrović“ to će biti naziv i vaše nove Fejsbuk stranice. Neće moći promeniti naziv u „Petrović Apartmani“ ili u bilo šta drugo.

Ukoliko želite drugačiji naziv stranice, prvo promenite naziv profila u željeni naziv, jer kasnije naziv stranice ne možete menjati.

Sve ostale informacije koje ste uneli na svom profilu se neće preneti na novu stranicu pa zato sačuvajte sve informacije koje smatrate da vam mogu biti važne (na primer opise fotografija i albuma i sl.).

Ako ste tim profilom administratori nekih drugih stranica ili grupa dodelite te nadležnosti svom ličnom profilu (sa vašim imenom i prezimenom). Nadam se da takav profil imate.

Kada sve navedeno pripremite možete krenuti sa procesom konvertovanja.

Prvo je potrebno da otvorite stranicu Profile to Page Migration:

konvertovanje fejsbuk profila u fejsbuk stranu

Fejsbuk će vam još jednom ponuditi opciju da sačuvate sve podatke sa profila pre nego šte se oni u potpunosti izgube konvertovanjem (fotografije, statusi…). Ako ste to već rešili, idete na sledeći korak (Continue).

Nakon toga Fejsbuk će vam poslati dalja uputstva preko e-mail adrese kojom je registrovan Fejsbuk profil.

konvertovanje fejsbuk profila u fejsbuk stranu

i to će izgledati ovako:

konvertovanje fejsbuk profila u fejsbuk stranu

Kada kliknete na link u mejlu kojim nastavljate proces konvertovanja, pojaviće se početna strana Fejsbuka na kojoj ćete još jednom morati da se ulogujete na profil, a zatim će se otvoriti sledeći prozor:

konvertovanje fejsbuk profila u fejsbuk stranu

Kao što vidite Fejsbuku je potrebno 48 sati da obradi vaš zahtev. Idite na OK i zatim se ponovo ulogujte na ovaj profil za 2 dana. Tada će vam se, kada se ulogujete na profil otvoriti ovaj prozor:

konvertovanje fejsbuk profila u fejsbuk stranu

Dakle, ako ste sigurni da želite nastaviti proces konvertovanja kliknite na “Confirm”. Fejsbuk će vam zatim ponuditi da izaberete tip, odnosno kategoriju vaše stranice, šta predstavljate. Ako ste hotel, apartman ili turistička agencija izaberite kategoriju Local Business or Place, a ukoliko ste turistička organizacija izaberite Company, Organization or Institution.

profil-u-stranicu-6

Idite na “Next” i zatim izaberite prciznije podkategoriju kojoj pripadate ili koja najbolje opisuje vašu delatnost:

konvertovanje fejsbuk profila u fejsbuk stranu

U sledećem koraku potrebno je da izaberete koje ćete fotografije preneti sa starog profila na novu stranicu. Obzirom da profili imaju mogućnosti podešavanja privatnosti a da je na stranicama sve javno, ponudiće vam se 3 mogućnosti:

1. Da se sve slike prebace sa profila na stranicu;

2. Da se prebace samo slike koje imaju status “public”, tj. javne su i svako je mogao da ih vidi i na vašem profilu;

3. Da se ne prebaci ni jedna slika na novu stranicu.

konvertovanje fejsbuk profila u fejsbuk stranu

U narednom koraku je potrebno da još jednom potvrdite da želite da izvršite proces konvertovanja unošenjem šifre za taj Fejsbuk profil:

konvertovanje fejsbuk profila u fejsbuk stranu

Uslediće još nekoliko koraka u kojima je potrebno da definišite neke osnovne elemente stranice, ali to je sve moguće preskočiti klikom na “Skip”, ali je značajno da kasnije unesete sve te podatke.

Eto, to bi bilo to što se tiče procesa konvertovanja Fejsbuk profila u Fejsbuk stranicu. Ipak, za kraj imam jedno VAŽNO UPOZORENJE:

Postoji dobra mogućnost da nakon konvertovanja izgubite dobar deo fanova, ili da čak ne dobijete ni jednog! Dakle, ukoliko ste imali profil sa 2.500 prijatelja, moguće je da će vaša stranica imati samo 1.000 fanova ili svega nekoliko stotina, ili čak nijednog. Često se dešava da nove stranice ostanu bez ijednog fana, i to je gotovo lutrija.

2 thoughts on “KORAK PO KORAK – konvertovanje Fejsbuk profila u Fejsbuk stranicu”

 1. Danas mi je stiglo obavestenje od FB da je profil prebačen u stranicu, no nakon što odaberem kategoriju, izaberem potkategoriju (uz automatsko od strane FB pridruženo ime profila koje je jednak fb stranici) stiže obavestenje :
  “Kreiranje sadržaja pod ovim nazivom nije dopušteno. Pokušajte pod drugim nazivom.”
  Promenim li kategoriju, potkategoriju ili naziv uvek je isto obavestenje
  molim za pomoć, savet…
  pozdrav!

  Одговори

Leave a Comment