Analiziriali smo više od 200 turističkih sajtova a ovo su najčešće greške!

Prošle godine smo u agenciji Etourism Consulting pokrenuli akciju povodom Svetskog dana turizma i poklonili besplatnu analizu sajta zainteresovanim privrednicima i ostalim subjektima u turizmu.

Ukratko…

Analizirali smo sajtove hotela, apartmana, većih i manjih turističkih agencija, udruženja, turističkih organizacija… Kroz ruke nam je prošlo više od 200 sajtova i ovo su najčešće greške koje smo primetili:

  1. Neprilagođenost za mobilne uređaje
  2. Neaktivna Google Analitika
  3. Nije instaliran Facebook Pixel
  4. Nepostojanje ili otežano funkcionisanje forme za upit/rezervaciju
  5. Sajt ne poseduje SSL sertifikat

 

A sada malo detaljnije…

 

Turistima je vaš sajt najvažniji izvor informacija, ali i kanal kupovine.

Zato su izgled sajta i njegova funkcionalnost kao informativnog i prodajnog kanala veoma su bitni.

Kao jedina agencija u regionu koja se već 8 godina profesionalno bavi i specijalizovana je za pružanje usluga internet marketinga isključivo turističkim poslovnim subjektima – Etourism Consulting, a povodom obeležavanja Svetskog dana turizma koje je prošle godine bilo posvećeno Digitalnoj transformaciji u turizmu, rešili smo da turističkoj privredi poklonimo potpuno besplatnu analizu sajta.

Pristiglo nam je više od 200 najrazličitijih sajtova turističkih agencija, hotela, apartmana, vila, rent-a-car agencija, kako iz regiona tako i iz čitavog sveta.

Analizom svih tih sajtova ne samo da smo pomogli vlasnicima da uoče koji se nedostaci javljaju na njihovim sajtovima, uz savete kako da ih otklone, već smo i sami stekli uvid u greške i nedostatke koji se najčešće javljaju na sajtovima turističkih privrednika.

Iako je akcija prošla, želimo da stečena saznanja podelimo sa svima.

Zaključci do kojih smo došli a koji su rezultat ovih analiza, ali i svih prethodnih slučajeva u našem višegodišnjem iskustvu, mogu vam pomoći da podignete kvalitet svog sajta!

 

 1. Sajt nije prilagođen za mobilne uređaje

 

Ovo je definitivno prva stvar koju želite da proverite i nedostatak koji, ukoliko je prisutan, treba što pre otkloniti.

Ukoliko vaš sajt nije prilagođen za mobilne uređaje (mobilne telefone i tablete) suočavate se sa greškom koja ne samo da utiče na rangiranje vašeg sajta u rezultatima Google pretrage, već i na efekte bilo kakvog plaćenog oglašavanja.

Ovo u velikoj meri šteti korisničkom iskustvu na sajtu i značajno umanjuje šansu da posetioci izvrše rezervaciju.

Kako da proverite da li je vaš sajt prilagođen za mobilne uređaje?

Podvrgnite sajt Mobile Friendly Testu kako biste proverili da li vaš sajt podjednako dobro funkcioniše na svim uređajima. Ovaj Google alat je veoma jednostavan za upotrebu – sve što treba da uradite jeste da u označeno polje unesete link vašeg sajta, i za manje od minuta znaćete kako vaš sajt izgleda u očima Google-a.

sajt je prilagodjen za mobilne uredjaje

Ukoliko dobjiete rezultat poput ovog prikazanog na slici iznad možete odahnuti znajući da je sa vašim sajtom sve u redu po ovom pitanju. U suprotnom, ovaj test će vam sastaviti spisak sa uočenim nedostacima koje trebate ispraviti kako bi vaš sajt postao Mobile Friendly.

Pitanje prilagođenosti vašeg sajta mobilnim uređajima nikako ne smete zanemariti, osim ukoliko ste spremni da se odreknete potencijalnih turista i gostiju koji na vaš sajt dolaze upravo putem mobilnog uređaja, a takvih je mnogo i prema onome što vidim iznosi najmanje 70%.

Nedavno sam sa jednim klijentom imao razgovor u vezi izgleda sajta na mobilnom telefonu. Imao sam više zamerki ali je on smatrao da to nije toliko bitno smatrajući da njegov sajt ljudi uglavnom posećuju sa računara.

Bio je šokiran kada sam mu poslao ovaj skrinšot iz Google Analitike:

google analytics pregled uređaja

Jasno se vidi da udeo mobilnih poseta na ovom sajtu iznosi preko 85%.

Zato je bitno ne samo da prođete iznad pomenuti test već i da sami posetite svoj sajt sa telefona i zaista temeljno i objektivno pogledate da li se sve lepo vidi, da li nešto smeta posetiocima i treba li šta menjati.

Naravno, da bi ste videli ove podatke morate imati instaliranu Google Analitku na svom sajtu, što nas vodi do sledeće najčešće greške na sajtovima.

 

2. Google Analitika nije instalirana na sajtu

 

Što bi rekli Google Analitika je „must have“!

Google analitika je besplatni servis koji automatski prikuplja, sortira, obrađuje i stavlja vam na raspolaganje najrazličitije podatke o vašem sajtu. Bliže upoznavanje sa profilom potencijalnih turista i gostiju koji dolaze na vaš sajt, ali i sa njihovim ponašanjem na vašem sajtu, pomoćiće vam da sagledate efikasnost vašeg sajta kao informativnog i prodajnog kanala.

Ukoilko želite da znate (a želite) kog su uzrasta i pola posetioci vašeg sajta, odakle dolaze, koja interesovanja i termini online pretrage ih dovode na vaš sajt, koliko vremena provode na vašem sajtu i sa kog uređaja to čine, koje stranice vašeg sajta najčešće posećuju, sa kojih stranica napuštaju vaš sajt u celosti i zašto to rade, da li izvršavaju određene radnje na vašem sajtu (popunjavanje rezervacionih upita na primer) i još mnogo toga – sve što treba da uradite jeste da napravite Google Analytics nalog i povežete ga sa svojim sajtom postavljanjem Google Tracking Code-a.

google analytics tracking code

Na slici iznad možete videti kako pomenuti tracking code a možete ga pronaći u Admin sekciji pod opcijom Tracking info. Ovaj kod treba da ubacite na svaku stranicu vašeg sajta.

Ono što je takođe veoma važno jeste da se Google Analitika lako može povezati i umrežiti sa ostalim alatima i platformama, među kojima je najvažnije njeno povezivanje sa Google AdWords-om.

S tim u vezi, suvišno je reći da je Google Analitika neophodna za internet marketing. Bez nje, sve marketinške aktivnosti padaju u vodu, jer su nemerljive, a vi ćete biti poput deteta koje vezanih očiju pokušava da dohvati nekog iz društva u „ćoravim bakama“.

corave bake

 

3. Sajt ne poseduje Facebook Pixel Code

 

Facebook pixel nam omogućava da merimo i povećamo efikasnost online reklamiranja.

Bez pixela je nemoguće sprovoditi napredne marketing tehnike, poput remarketinga i postavljanja i praćenja konverzija. Stoga, ukoliko želite da se bavite marketingom na jedan ozbiljan i profesionalan način, posedovanje Facebook pixela nije stvar izbora.

Pixel predstavlja svojevrsno parče koda koji se postavlja na sajt. Zahvaljujući njemu možemo postavljati i pratiti konverzije, optimizovati Facebook kampanje, kreirati Custom i Lookalike publike na našoj Facebook stranici, postavljati remarketing kampanje itd.

Evo kako ovo “parče” koda izgleda:

facebook pixel code

Pixel Code i uputstvo za njegovu instalaciju na sajtu nalazi se u okviru Facebook Ads Manager-a, u delu Pixels section.

 

4. Nemogućnost ili otežanost direktne rezervacije

 

Ovo se prvenstveno odnosi za sajtove hotela, hostela, vila, apartmana i drugih smeštajnih objekata.

O važnosti postojanja i funkcionisanja rezervacionih sistema na sajtovima ugostiteljskih objekata nije potrebno posebno govoriti. Korisnici koji su već pokazali interesovanje za smeštaj u vašem objektu, samim tim što se nalaze na vašem sajtu, mogu brzo i lako da rezervišu smeštaj upravo zahvaljujući online rezervacionim obrascima. S druge strane, vi dobijate rezervacije koje vam štede i novac i vreme.

Međutim, iako je korist koju pružaju online rezervacije višestruka, one u praksi neretko zakazuju.

Tri su najčešća problema koji se javljaju u vezi sa online rezervacijama:

 

Nepostojanje rezervacionog obrasca ili broja telefona

 

Deluje neverovatno ali i dalje postoje sajtovi ugostiteljsko-smeštajnih objekata na kojima ne postoji mogućnost online rezervacije.

Forma za slanje upita ili ne radi ili uopšte i ne postoji na sajtu, dok je broj telefona uglavnom sakriven i sićušan negde u futeru sajta, ili ga nažalost uopšte i nema.

Domaći turisti uglavnom vole da rezervišu telefonom, ali ima i onih koji će radije poslati upit. Takav sam ja recimo. Stranci uglavnom šalju upite, ukoliko se odluče da rezervišu direktno a ne preko Booking-a i sličnih sistema.

Zato povedite računa o svojim formama za upite, kontakt stranici a naročito o broju telefona. Taj broj nikako ne sme biti sakriven i sićušan već ovakav:

061 234 567 89

Pored veličine broj mora biti klikabilan – odnosno klik na broj treba da pokreće pozivanje istog.

 

Rezervacioni sistem je previše komplikovan

 

Nije dovoljno samo posedovati online rezervacioni sistem, neophodno je da on bude jednostavan za upotrebu.

Potencijalnim gostima koji se nalaze na vaše sajtu treba omogućiti da brzo i lako, u samo par jednostavnih koraka rezervišu smeštaj.

previše komplikovano

Popunjavanje rezervacionog obrasca treba biti intuitivno, i ne treba zahtevati previše podataka od korisnika, već samo podatke neophodne da se izvrši rezervacija smeštaja.

 

Nedovoljna vidljivost rezervacionog obrasca na sajtu

 

Najčešće se upit za rezervaciju nalazi na početnoj stranici sajta, što je ispravno, ali ne i dovoljno.

Takođe, neophodno je da se on nađe i na stranici svake sobe, a dobra praksa je da na sajtu postoji i posebna stranica za vršenje rezervacija.

U suprotnom, ukoliko potencijalni gost mora da se sa stranice sobe vrati na početnu stranicu sajta rizikujete da izgubite rezervaciju. Možda zvuči neverovatno, ali niste ni svesni koliko često baš taj jedan klik više može navesti potencijalnog gosta da odustane od rezervacije.

Dobar primer sajta sa adekvatno postavljenim i funkcionalnim rezervacionim sistem je sajt Hotela Vigor iz Novog Sada. Upit za rezervaciju jasno je vidljiv i postavljen kako na početnoj strani, tako i na stranicama svake sobe, a uz to je vrlo intuitivan i jednostavan za popunjavanje.

Takođe, dobar primer lako dostupne i jednostavne forme se nalazi na sajtu koji smo mi radili za Pension Biba u Poreču.

pension biba porec book forma

Na kraju, pomenimo još jedan problem koji se javlja na sajtovima hotela, apartmana i sl. a negativno utiče na procenat direktnih rezervacija. Reč je o postojanju dugmića i linkova koji potencijalne goste sa vašeg sajta vode na sajt Booking-a, Tripadvisor-a ili društvene mreže Facebook, Twitter, Instagram…

Ne samo da postoji rizik da se potencijalni gost neće vratiti na vaš sajt, već ih na ovaj način šaljete direktno u ruke posrednicima putem kojih potencijalni gosti mogu rezervisati smeštaj u vašem objektu, umesto da rezervaciju izvrše putem vašeg sajta bez posredovanja ovih sajtova kojima plaćate proviziju.

 

5. Sajt ne poseduje SSL sertifikat

 

Posedovanje SSL (skraćeno od Secure Sockets Layer) sertifikata predstavlja osnovni standard kada su sigurnost nekog sajta u pitanju. Ovo je naročito bitno ako nešto prodajete dirketno posredstvom sajta, ili imate razne formulare na sajtu koji od posetioca zahtevaju unošenje osetljivih podataka, što je čest slučaj sa turističkim sajtovima – forma za rezervaciju, forma za upit, kontakt forma…).

ssl sertifikat

Prilikom instaliranja SSL-a, svi podaci se kodiraju, bivaju šifrovani tako da samo pretraživač ili server može da ih dekodira. Na taj način vam SSL pomaže da se zaštitite od hakera, skimera i bilo kakve vrste zloupotrebe podataka.

Ovo je naročito važno za turističke sajtove na kojima se neretko od potencijalnih gostiju i turista zahtevaju različite osetljive informacije poput adrese stanovanja, brojeva ličnih karata i pasoša, pa čak i kreditnih kartica.

Ne samo da će se posetioci vašeg sajta osećati sigurnije, već ćete i vi kao firma delovati profesionalnije. Posedovanjem SSL sertifikata vi takođe potvrđujete i autentičnost svog sajta, verifikujući ga kao jedinog pravog predstavnika vašeg hotela, turističke agnecije, organizacije… Drugim rečima, poseticima stavljate do znanja da se ne radi o nekom “fejk” i sumnjivom sajtu već o verodostojnoj komapniji.  A bitno je da vam ljudi veruju pre nego što se uhvate za novčanik, zar ne?

Ono što je takođe važno, SSL sertifikat je sve važniji SEO faktor za rangiranje sajtova u rezultatima Google pretrage.

Google ne želi da posetioce sajta šalje na nesigurne sajtove, i zato prednost u rangiranju sve više daje onima koji nose oznaku https://.

Sajtovi koji imaju SSL sertifikat dobijaju od strane Google Chrome-a „Connection is secure“ oznaku koja ne samo da povećava poverenje posetilaca, već utiče i na bolje rangiranje sajta na Google-u.


master trening popust


Pored iznad navedenih nedostataka postoji još dosta manje ili više ozbiljnih problema na turističkim sajtovima koje smo uočili u analizama, a svi oni zajedno sa sobom vuku negativne posledice po funkcionalnost i rad sajta kao informativnog i prodajnog kanala, što se najčešće manifestuje na sledeće načine:

  • Sajt nije prilagođen za mobilne uređaje
  • Loš online i offline SEO sajta
  • Loše korisničko iskustvo
  • Sporo učitavanje
  • Ograničavanje online marketinških mogućnosti

Ukoliko želite, možete me kontaktirati kako bismo proverili i ocenili kvalitet vašeg sajta. Takođe, putem konsalting usluga možemo pratiti vaš napredak u poboljšanju preformansi sajta i ukupnog online marketinga – tu smo za vas da vam kažemo gde grešite, šta treba popraviti i kako da to uradite.

Međutim, sve to mi možemo uraditi umesto vas, a vi se na miru možete posvetiti svom biznisu i turistima.

 

p.s. Ovaj tekst je pripremljen u našoj Etourism Consulting kancelariji i ne predstavlja isključivo samo moje autorsko delo već je proizvod našeg zajedničkog rada. 🙂

Leave a Comment