Uradite sami osnovnu SEO optimizaciju sajta turističke agencije

Ako želite da sajt vašeg hotela, apartmana ili turističke agencije bude uspešan i donosi vam (veću) prodaju morate razumeti makar osnove on-page optimizacije za pretraživače (SEO). Mnogo je stvari koje treba uraditi i koje  spadaju pod on-page optimizacijom ali ovo su najosnovnije: slug, title, meta description i alt tag.

Ovi elementi se nalaze na svakoj stranici vašeg sajta i ako ih ispravno postavite značajno ćete Guglu olakšati čitanje i razumevanje sadržaja na sajtu. Ukoliko imate sajt na WordPress-u, možete veoma jednostavno sve ovo odraditi, pomoću Yoast dodatka, ali svakako navedene elemente možete izmeniti u bilo kom drugom radnom okruženju.

osnove seo za turističke agencije

U nastavku ću vam pokazati kako treba postaviti ove osnovne parametre za jednu tipičnu stranicu turističke agencije.

 

Šta je slug?

 

Slug je dodatak koji se dodaje na kraju URL adrese i prati struktru sajta. Na primer, ako uređujemo stranicu za Studio Afrodita u Pargi, naš slug može biti “studio-afrodita” a celokupni URL može izgledati ovako: www.nazivagencije.com/grcka/parga/studio-afrodita.

Primetićete da se u ovakvoj strukturi naš slug dodaje na kraju URL adrese. Uvek gledajte da vaš slug i celokupan URL izgledaju prirodno i da ne sadrže neke druge simbole i nepotrebne stvari.

 

Title tag

 

Title tag je naslov stranice na kojoj se nalazite i on će u rezultatima Google pretrage biti najvidljiviji pa je potrebno da mu posvetite posebnu pažnju.

Osim što naslov treba biti dovoljno jasan i tačno kaže ljudima šta će pronaći na vašem sajtu kada kliknu, potrebno je da naslov bude i zanimljiv ili intrigantan kako biste dodatno podgrejali njihovu znatiželju da kliknu na baš vaš sajt od 10 rezultata na prvoj stranici. Što je više onih koji kliknu na vaš rezultat to će i vaša pozicija na Guglu biti sve bolja.

Naslov mora biti relevantan sadržaju stranice na koji se odnosi. Ukoliko bi to bio naslov za Studio Afrodita, koji sam inače izmislio iako verovatno zaista i postoji :), onda treba da izgleda ovako:

“Studio Afrodita – Odličan Smeštaj za Letovanje u Pargi”.

Dakle, bitno je da ne stoji samo “Studio Afrodita”.

Veoma je važno da ne duplirate naslove na sajtu, odnosno da nemate dve stranice sa istim title tagom. Ovo je, nažalost, česta greška na sajtovima turističkih agencija.

 

Meta Description

 

Pored naslova ovaj tag se takođe pojavljuje u rezultatima pretrage. Gledajte da u ovom delu bolje opišete o čemu se radi na vašoj stranici i opet razmišljajte šta će ljude naterati da kliknu i posete baš vaš sajt.

Isto kao i kod title taga, važno je da meta description bude relevantan sadržaju stranice na koju se odnosi. U našem primeru bismo mogli da navedemo najbitnije karakteristike smeštaja, na primer:

“Studio Afrodita se nalazi na 300 metara od Valtos plaže u Pargi i par minuta od šetališta. Parking za goste je besplatan, klima uz doplatu.”

Dakle, bitno je da meta description izgleda prirodno a ne da ga natrpate ključnim rečima tipa: parga leto, grčka letovanje 2019, grčka leto, studio afrodita i sl. Te strategije ne funkcionišu već godinama i doneće vam više štete nego koristi.

Meta description se, takođe, ne sme duplirati i svaka stranica na sajtu mora imati svoj unikatni opis.

A evo i kako sve to izgleda kada se primeni u Yoast dodatku u WordPress-u:

yoast plugin seo turističke agencije

 

Alt Tag

 

Alt Tag bliže opisuje fotografije koje unosite i pojavljuje se umesto fotografije ukoliko se ona kojim slučajem ne učita. Google izuzetno voli sajtove koji imaju uredne alt-tagove na svim fotografijama i svakako će ih nagraditi boljim pozicijama u rezultatima pretrage.

U WordPress-u možete lako uneti alt tag za svaku fotografiju, ali ako to niste do sada uradili bolje je da krenete odmah.

Alt tag treba da sadrži kratak opis fotografije, odnosno da opiše šta se nalazi na njoj. Na primer: “studio afrodita terasa” ili “studio afrodita kupatilo” i sl.

 

Primenite ovo na svaku stranicu sajta vaše turističke agencije (ili hotela) i sigurno ćete videti skok u posetama koje dobijate sa Gugla, a koje, nadam se, pratite u svojoj Gugl analitici.

Ovim tekstom nismo naravno ni zagrebali površinu ledenog brega on-page SEO optimizacije. Imajte na umu da na rezultate Google pretrage utiče više od 300 različitih faktora a mi smo ih ovom prilikom obradili svega nekoliko.

Ukoliko želite da se vaš sajt bolje rangira na Guglu, slobodno me kontaktirajte.

Leave a Comment